Bobotie met rijst

Nog een klassieker die niet mag ontbreken in het rijtje wereldgerechten is Bobotie. 

Overheerlijk en ondanks de flinke lijst ingrediënten redelijk snel gemaakt zonder pakjes of zakjes!




  Ingrediënten voor 2 personen:

           ca. 1 ons sperziebonen (vers of diepvries)

           150 gram rundergehakt

          150 gram rijst

          1 zoetzure appel

          1 sjalot

          1 teen knoflook

          1 middelgroot ei

          50 ml magere of halfvolle melk

          ca. 2 handjes rozijnen

          1 eetlepel abrikozenjam (of abrikozen chutney)

          2  eetlepels creme fraiche (light)  

          1 theelepel citroensap

           2x een kwart bouillon blokje Knorr Zero Salt Rund (1x vulling en 1x rijst)

          1 kruidenbuiltje voor vlees bouillon   

          2 eetlepels bakolie

          1 theelepel kerriepoeder

          1 theelepel koriander

          2 theelepels kurkuma (1x vulling en 1x saus)

          1 mespunt gemalen komijn

          1 mespunt kaneel

          een snuf peper




Vulling ovenschaal:

Doe de rozijnen in een bakje met lauw water en laat minstens half uur wellen zodat ze lekker zacht worden.
Maak ondertussen de sperziebonen schoon en kook ze in ca. 20 minuten gaar.

Snij het sjalotje en de knoflook goed fijn en bak ze lichtbruin in een wok op middelmatige temperatuur met 2 eetlepels olie. Let op dat de uitjes en knoflook niet aanbranden. Voeg het gehakt toe en bak gaar.
Schil de appel en snij in blokjes. Voeg de appel en een theelepel citroensap toe aan het mengsel in de wok en zet je fornuis op een lagere temperatuur. 
Voeg vervolgens een eetlepel abrikozenjam,  de sperziebonen, een kwart  bouillonblokje en de kruiden toe. Laat het mengsel ca. 10 minuten voorzichtig opwarmen en voeg vervolgens 2 eetlepels creme fraiche toe en roer door.

De saus:
Klop het ei los in een maatbeker en voeg 50 ml melk en 1 theelepel kurkuma toe.
Goed doorroeren!

Doe het mengsel uit de wok in een ovenschaal en schenk daar goed verdeeld het sausmengsel over heen.
Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak gaar in ca. 20 minuten.

Kook ondertussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen van de verpakking met een kwart bouillonblokje en het kruidenbuiltje. Voeg de rozijnen toe aan de rijst en meng door elkaar.


Eet smakelijk! 




Reacties