Zelf yoghurt maken



Bij toeval stuitte ik op de EasiYo yoghurtmaker en een paar handige filmpjes op YouTube over hoe jezelf (zonder de dure zakjes van EasiYo) yoghurt kunt maken. 

Omdat ik graag en veel yoghurt eet leek me dat leuk om te proberen en de prijs van de EasiYo valt reuze mee. Deze werkt zonder stroom, dus ook dat is mooi mee genomen.

Na wat dingen uitproberen is de yoghurt voor ons nu perfect en wat is hij heerlijk! Lekker zacht van smaak, super vers en men beweert dat door de langere fermentatie zelfgemaakte yoghurt minder lactose bevat mocht je daar slecht op reageren. Ik zou zeggen gewoon een keer proberen!

Ik kocht bij Yoghurt.nl  de zwarte EasiYo voor ca. 1 liter yoghurt. Je kunt er los ook kleinere bekertjes bij kopen voor een halve liter  yoghurt maar de zelfgemaakte yoghurt blijft in de koelkast zeker een paar dagen goed, die komt dus wel op bij ons.

Je maakt de yoghurt natuurlijk extra lekker met wat vers fruit of eventueel wat fruit uit de diepvries of een handje granola. Binnenkort ga ik ook eens hangop uitproberen zodat ik hopelijk ook daarvan het recept kan delen met jullie!


Ingrediënten voor ca. 1 liter yoghurt:

           ca 800 ml houdbare volle melk op kamertemperatuur
           (de yoghurt dikt beter in met houdbare melk)

           1 theelepel biologische witte suiker 
           (is optioneel als voeding voor de yoghurt culturen)

           1 thee lepel Campina Elk  magere melkpoeder 
           (is optioneel voor extra indikking) 

           6 eetlepels volle biologische yoghurt (ik haal deze bij de boerderij)

           kokend water voor de EasiYo



Doe de yoghurt, suiker en melkpoeder in de maatbeker en giet daar vervolgens de melk bij. Zorg dat je een stukje onder de rand blijft omdat de yoghurt dikker wordt.
Sluit de maatbeker en even flink schudden.

Giet er voorzichtig het kokend water in de EasiYo thermoskan tot ca. een halve centimeter boven de rode bekerhouder. Laat nu voorzichtig de maatbeker in het kokend water zakken. 

Als het goed is komt het kokend water nu tot de rand van de deksel van de maatbeker. Sluit de EasiYo thermoskan en laat alles 12 uur rusten.
 
Na ca 12 uur het afgekoelde water uit de EasiYo gieten en nieuw kokend 
water toevoegen. Laat opnieuw 12 uur rusten.

Mocht er wat vocht op de yoghurt drijven roer de yoghurt dan even stevig door
en laat de yoghurt nog minimaal 3 uur afkoelen in de koelkast. Hierna kan het smullen beginnen!


Je kunt de zelfgemaakte yoghurt ook invriezen in een ijsblokjes vorm en ca. 3 maanden bewaren in de vriezer. Met 2 a 3 blokjes kun je vervolgens weer nieuwe yoghurt maken zodat je niet telkens een nieuwe fles volle biologische yoghurt hoeft te kopen.


Eet smakelijk!






             

             



Reacties